Як винайшли макарони: цікаві факти

Деякі люди вважають, що макарони винайшли в Італії кілька століть тому. Насправді ж історія макаронних виробів набагато складніша та цікавіша. У статті ми розповідаємо про основні історичні факти, пов’язані з винаходом та популяризацією цього продукту.

Хто та коли винайшов макаронні вироби

Достеменно невідомо, як саме у людства з’явилася ідея робити з меленої пшениці трубочки та смужки, а потім варити їх у киплячій воді. Але певні археологічні знахідки, серед яких є дерев’яні валики для розкочування тіста та ножі для його різання, свідчать про те, що макаронні вироби існували ще за часів Стародавньої Греції. Вчені зійшлися на думці, що ця страва була винайдена в Китаї. Це підтверджують знахідки на розкопках стародавнього поселення біля річки Хуанхе — вченим вдалося відшукати посуд із скам’янілою локшиною. Вік цього експонату — близько 4 тисяч років.

Як макарони потрапили до Європи

За часів великих географічних відкриттів європейські мореплавці привозили зі своїх подорожей різноманітні речі та рецепти. На думку вчених, в Італії макаронні вироби з’явилися у XIII столітті завдяки Марко Поло, який привіз до Венеції рецепт із Китаю. Спочатку італійці виготовляли з борошна та води макарони і одразу їх варили, але пізніше в Неаполі навчилися сушити вироби, що значно збільшило термін зберігання їжі. Вже у XVII столітті в Італії з’явилися перші об’єднання виробників макаронів, кожен з яких мав свої правила та спосіб приготування тіста. Наприклад, у Неаполі тісто замішували ногами, а потім пропускали через прес, домагаючись однорідної маси. І вже потім пропускали через своєрідні ґрати. Від конструктивних особливостей ґрат залежала форма готових макаронів — вони могли бути довгими, короткими, товстими, тонкими. А в Болоньї приблизно в цей же час вигадали тортелліні — макарони з начинкою із сиру та шпинату. Сьогодні ж у світі існує близько 350 видів ріжок, спагетті та метеликів. Багато з них представлені в українських інтернет-магазинах, тому кожен бажаючий може купити макарони на сайті з подальшою доставкою додому.

Пік популярності макаронів — XX століття

З появою електроенергії виробництво макаронних виробів також зазнало змін — з’явилося багато верстатів та машин, а процес виготовлення спагетті, ріжок та черепашок став максимально автоматизованим. Популяризації макаронів чимало сприяли США, де цей вид їжі з’явився лише у XIX столітті — у 1848 році у Брукліні відкрили перший завод із виробництва спагетті. Особливої популярності макаронні вироби набули після 1980 року, коли низка підприємців провела широкі рекламні кампанії цієї страви у США та Європі. Сьогодні макарони відомі і як гарнір, і як самостійна страва із соусом, який можна приготувати власноруч або купити з доставкою на MAUDAU. Дієтологи рекомендують вибирати вироби із твердих сортів пшениці, оскільки вони містять багато клітковини та повільних вуглеводів.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

семнадцать − одиннадцать =