Запорука правильного харчування

Відомий російський учений, академік Іван Бородін у свій час писав: «Здоров’я – такий же унікум, як і картина Рафаеля. Знищити його легко, відновити неможливо». Сьогодні цей вислів актуальний як ніколи, адже сучасний час вимагає від нас занадто інтенсивного режиму роботи при малорухливому способі життя – більшість людей ведуть віддають перевагу «сидячій роботі», багаточасовому «зависанню» в інтернеті, а отже швидкому неякісному харчуванню. Сприяє цьому і розвиток сервісу доставки багатої калоріями їжі додому і в офіс, перекус фаст-фудами, надмірне вживання їжі. Люди (особливо жінки) схильні до стресів і часто заїдають його.

            До певного моменту організм терпляче зносить усе, але через деякий час починає подавати сигнали «SOS!!!»:з’являється хронічна втома, лишня вага, поганий настрій, знижується працездатність. А потім – порушення обміну речовин, функції печінки, депресія. І ніяке лікування не в змозі повернути втрачене здоров’я. Доволі сумний прогноз, але правдивий. Що робити, як зберегти найцінніше, що є у кожної людини. Багато шляхів ведуть до здорового способу життя. Це і хороший сон, заняття спортом, часті прогулянки на свіжому повітрі, правильне мислення і спілкування. Але найдієвішим способом збереження здоров’я є:

  • повна відмова від консервантів і напівфабрикатів;
  • постійний контроль калорійності продуктів якості їх інгредієнтів;
  • правильне збалансоване харчування.

                Продукти харчування: наші друзі чи вороги?

Харчування – це спосіб отримати енергію – калорії, потрібні для нормального функціонування організму. Тому їжа має містити достатню кількість білків, вуглеводів, вітамінів, жирів. Білки відповідають за розвиток та зростання організму, жири виконують захисну, теплоізолюючу функцію. Кожного дня бажано вживати продукти з жирами рослинного та тваринного походження. Споживаючи білки, вуглеводи, вітаміни кожний індивідуум отримує гормональну рівновагу, імунітет.

Кожний спожитий продукт має різну кількість калорій. Калорійність продуктів вказують у кілокалоріях (наприклад, 1 ккал).  Щоб продукти харчування приносили користь, потрібно правильно збалансовувати споживання калорій, адекватну їх кількість. Адже очевидним є те, що норми харчування людей похилого віку відмінні від норм студентів чи вагітних жінок і стилів їхнього життя.

Тому система визначення калорій з допомогою таблиць калорійності продуктів харчування  надзвичайно важлива. Її використовують майже всі дієтологи і кухарі світу.

Професійний огляд спожитої їжі в онлайн

Таблиця калорійності показує енергетичну цінність 100 грамів будь-якого продукту. В ній можуть чітко розписані всі показники переважної більшості варених чи смажених продуктів, іншого способу приготування. Плюси її використання очевидні:

  • можна в будь-який момент визначити калорійність певного інгредієнта, призначеного для споживання, і скоригувати його кількість.
  • призначена для різних груп людей: дорослих, маленьких і дітей шкільного віку, молоді.
  • визначає потребу організму в калоріях залежно від статі, віку, виду роботи і загальних умов життя;
  • допоможе вибрати найбільш корисні продукти і скинути зайву вагу.

Щоб правильно скласти збалансований раціон харчування необхідно знати кількість калорій у вміст калорій в овочах, фруктах, молочних продуктах, м’ясі, ковбасі, рибі, яйцях, хлібі, сухофруктах, зробити певні розрахунки.

 А можна просто скористатися онлайн-калькулятором калорійності. Ці знання стануть запорукою здорового і щасливого способу життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 − 3 =