Зима — період, коли в організмі закінчуються запаси поживних речовин і все активніше атакують віруси і застуда. Є елементарна профілактика, щоб не захворіти, але краще підготуватися заздалегідь: зміцнити імунну систему вітамінами. Вони містяться в продуктах, але в дуже малих кількостях. Тому ми вирушаємо в аптеку за БАДами.
Різноманітність полівітамінів
З плином часу до складу полівітамінів включалися нові мікроелементи, були розроблені правила, що регламентують якість і безпеку таких продуктів. Сьогодні є величезна кількість полівітамінів: з натуральних інгредієнтів і синтетичні, з рослинної і тваринної сировини, що не містять ГМО, сої, глютену.
Полівітаміни поділяються не тільки за віковими групами, починаючи від дитячого віку, також існують полівітаміни для різних етапів життя (вагітність, менопауза та ін.), для різних патологічних станів і захворювань. Форми випуску: таблетки, капсули, порошки, рідини, сиропи. Тут можна купити вітаміни онлайн — https://vitaworld.com.ua/uk/vitaminy.
Незважаючи на більш ніж 100 років досліджень та інновацій, населення продовжує страждати від незбалансованого раціону і дефіциту нутрієнтів. І хоча дефіцит може бути недостатньо серйозним, щоб проявлятися у вигляді захворювань, він все одно впливає на здоров’я. На жаль, більшість людей просто не отримують в достатній кількості поживні речовини, навіть коли вони вважають, що дотримуються здорового харчування.
У 2016 році проведено дослідження, в якому брало участь більше 10000 чоловік. Воно продемонструвало, що люди, які приймають полівітаміни, мають менший дефіцит в порівнянні з тими, хто дотримується звичайного харчування без застосування БАДів.
Натуральні вітаміни проти синтетичних
Найчастіше під натуральними вітамінами мають на увазі ті, що одержані з продуктів харчування, зі свіжих фруктів і овочів. Синтетичними вітамінами називають добавки, що виготовляються на виробництві. Однак процес синтезу відбувається в обох випадках: у першому – природою, у другому – на заводі.
Слід враховувати, що для виробництва вітамінів найчастіше випадків використовується сировина рослинного і тваринного походження. Виробництво вітамінів “з нуля” економічно невигідно.
Таким чином, всі вітаміни — синтетичні, так як виходять в процесі синтезу і велика частина — натуральні, одержувані з природної сировини. Терміни і способи зберігання овочів і фруктів, методи їх обробки і переробки також впливають на кількість елементів. При цьому хімічна структура “натуральних» і “синтетичних” вітамінів ідентичні.
Звичайно, найбільш корисними, в тому числі в частині засвоєння, є вітаміни і мінеральні речовини з необроблених фруктів і овочів, оскільки мікронутрієнти в такому випадку знаходяться в максимально активних формах.
Однак, не слід забувати, що всі мінеральні речовини мають рекомендований рівень добового споживання. Наприклад, для вітаміну D цей рівень становить 200 МО. Така кількість міститься в 1 капсулі стандартної БАД до їжі або в приблизно 600 г сирої риби. Так само існує ряд обставин, при яких прийом вітамінів, вироблених промисловим способом, буде кращим рішенням:
- захворюваннях шлунково-кишкового тракту:
- порушення засвоєння;
- важкі інфекційні патології;
- вагітність та годування груддю;
- вегетаріанство;
- важка фізична праця;
- нестача вітамінів групи В і заліза.
То що ж вибрати: вітаміни з харчових продуктів або готові комплекси? Вирішувати вам.
З метою зміцнення імунітету або вирішення локальних проблем можна приймати недорогі монопрепарати. Наприклад, вітамін A покращує стан волосся та нігтів, прискорюючи їх ріст, приймає участь у відновленні шкіри. Приймає участь в підтримці органів зору. Слід звернути увагу на те, що вітамін А жиророзчинний, тому немає сенсу використовувати його додаткове джерело у вигляді капсул чи таблеток в рамках дієти.
Вітаміни В сприяють зміцненню нервову систему, приймають участь в обміні речовин. Важливі вони для людей, у яких в залежності від сезону псується настрій і втрачаються сили, підвищується стомлюваність. Також корисні спортсменам та людям, що багато працюють.
Вітамін D організм може виробляти власними силами самостійно, але виключно за допомогою сонячного світла. Тому коли день стає коротшим, приймайте добавки. Це дасть змогу підтримувати необхідне дозування. Вітамін D захищає від ГРВІ. Але врахуйте, що разовий прийом великої дози не допоможе організму стати стійким до простуди, а застосування малих доз щодня позитивно впливає на імунітет. Адекватний рівень споживання для дорослих становить 400 МО на добу. Вітамін Е благотворно впливає на репродуктивну систему, регулює рівень гормонів, сприяє росту волосся і нігтів.
Перед застосуванням полівітамінних і мінеральних БАД до їжі слід проконсультуватися з лікарем. Він враховує всі обставини та на основі результатів аналізів дасть чіткі рекомендації стосовно застосування.