Чи корисна насправді манна каша для дітей

На класичній манній кашці виросли цілі покоління дітей. Але останнім часом деякі лікарі стверджують, що вона шкідлива для дитячого організму. І справа не тільки в тому, що калорійність манки достатньо висока.

Перевірити калорійність даної страви можна за посиланням https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/molochni-produkty-ta-jajtsja/moloko

Шкідливі властивості манної каші

Нещодавно стало відомо, що додавати манну кашу в раціон харчування немовлятам до року вкрай небажано через високий вміст в ній глютена, що може спровокувати в дитини різні алергічні реакції та діарею, наслідком чого може стати анемія та виснаження організму аж до затримки розвитку.

Традиційна манна каша готується з манної крупи, молока та вершкового масла, які досить поживні. Наприклад, калорійність молока https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua/molochni-produkty-ta-jajtsja/moloko в залежності від жирності та доданої до каші кількості, може суттєво збільшити поживну цінність готової страви. Манна крупа, в свою чергу – це продукт переробки пшеничного зерна різних сортів. Так ось глютен присутній на лише в пшеничному борошні, але й в інших злакових культурах. Тому існує думка, що манна каша практично безкорисна для дитячого організму, оскільки є величезна кількість інших круп, що значно багатші на поживні речовини.

При цьому педіатри також не рекомендують годувати дитину стравами з таких круп, як ячнева, вівсянка та пшенична, так як їм бракує мікроелементів та багатьох інших корисних речовин. До того ж в цих крупах виявлено шкідливу речовину – гліодин. Це речовина, що міститься в оболонці деяких злаків і викликає некроз (відмирання) ворсинок кишківника, за допомогою яких відбувається всмоктування поживних речовин.

Також манна крупа містить нерозчинну в воді магнієво-кальцієву сіль – фітин. Фітин при взаємодії з фосфором змінює середовище в кишківнику дитини таким чином, що кальцій і вітамін D з їжі просто не всмоктуються. Внаслідок чого може розвинутися хронічний дефіцит кальцію. Це дуже небезпечно для дитячого організму і може спричинити зниження імунітету, погіршення роботи нервової системи та інші небажані наслідки, такі як рахіт, часті застуди тощо.

Як зменшити шкоду манки

Для мінімізації шкідливих властивостей манної каші слід враховувати при її споживанні наступні моменти:

  • В першу чергу, слід бути уважним та обережним при годуванні манною кашею дитини. Дітям до першого року життя вона не показана в принципі. Після року дітям, коли нормальна робота кишківника налагоджена і його ферментативна система достатньо зріла, кашу можна додавати до раціону. До трирічного віку манну кашу дітлахам педіатри рекомендують давати в обмеженій кількості.
  • Вживати манну кашу як дітям, так і дорослим рекомендується не частіше двох разів на тиждень.
  • Слід намагатися обирати дієтичний варіант приготування манної каші.
  • Варто використовувати для харчування каші з різних видів круп.
  • Бажано урізноманітнювати страви, приготовані на основі манної крупи.

Не лише шкода, але і користь манної каші

Водночас, манна каша зовсім не безкорисна. У складі манної крупи присутні також і корисні для організму вітаміни та мінерали, хоч їх вміст і невеликий у порівнянні з іншими видами круп. Манна крупа містить дуже мало клітковини, натомість вона на 70% складається з крохмалю, тому всі корисні речовини зберігаються, а каша з неї готується швидко і виходить дуже м’якою та ситною.

Завдяки вмісту в манці калію підтримується нормальне функціонування серцевого м’язу. Залізо допомагає утворенню еритроцитів, фосфор – засвоєнню енергії, магній – підтримці нервових тканин, м’язів та кісток в нормальному стані, а цинк зміцнює імунну систему.

Манна каша містить вітаміни групи В, без яких не здійснюється нормальне функціонування нервової системи. А вітамін Е позитивно впливає на організм в цілому, адже є найважливішим антиоксидантом.

Крім того, манка утримує велику кількість вуглеводів, які дуже швидко засвоюються організмом та живлять його енергією. У зв’язку з цим, манна каша є важливим елементом харчування в раціоні людей, які мають ниркові та серцеві патології, хронічні захворювання системи травлення, а також в післяопераційний період. Підвищений вміст вуглеводів в цій каші також дуже корисний для активних людей, що займаються будь-яким видом спорту.

Отже, манна каша може мати як негативний, так і позитивний вплив на організм дітей та дорослих, тому варто дотримуватися правил збалансованого і різноманітного харчування. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × 1 =